Wellicht heeft u er wel eens van gehoord: het internet der dingen. Hierover wordt in de IT-wereld veel gepraat en gespeculeerd. Het internet of things innoveert het elke dag razendsnel. Maar wat is eigenlijk het belang en het gevaar hiervan voor uw bedrijf?

Wat is het internet of things precies?

Het internet of things-systeem gaat over heel veel aparte onderdelen die onderling gegevens uitwisselen via de cloud. Sommige delen hebben alleen als taak om iets te meten, andere om commando’s te sturen en weer andere om dit allemaal te doen. Alle informatie die hieruit voortkomt, wordt big data genoemd.

Het internet der dingen zorgt ervoor dat de omgeving meetbaarder en slimmer wordt. Dit is ook de reden dat veel producten die aan het internet hangen, ‘smart’ genoemd worden.

Artificial Intelligence

Een groot onderdeel van het internet der dingen is AI: Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Door de mechanisering en automatisering is steeds minder menselijke werkkracht nodig. AI zal deze ontwikkeling nog alleen maar verder gaan voortzetten. Kunstmatige intelligentie biedt veel voordelen op verschillende gebieden. Zo is het onmisbaar bij beveiligingssystemen, waar mensen zelf over onvoldoende geld of menskracht beschikken. Daarnaast gaat Artificial Intelligence van groot belang zijn voor ontwikkelingen in bijvoorbeeld de spraak-, gebaar-, of gezichtsherkenning.

Voorbeelden

Steeds vaker gaan bedrijven over op slimme oplossingen binnen hun bedrijf. Zo kunnen de printers of bewakingscamera’s op het internet aangesloten worden. Op die manier kunnen de apparaten vanaf afstand ook bediend worden.

Een ander voorbeeld is dat een lamp feller gaat branden, of pas aan gaat, als er mensen langs lopen. Zo kan veel bespaard worden op de energiekosten.

De gevaren

Een van de gevaren is het verlies van privacy. Doordat de slimme apparaten allerlei gegevens kunnen verzamelen, kan veel (betrouwbare) informatie achterhaald worden. Daarom is het altijd belangrijk om te weten wat er met de gegevens gedaan wordt. De grootste bedreiging is natuurlijk de aanzienlijke afhankelijkheid van de technologie. Men wordt daardoor kwetsbaar voor storingen en hackers die systemen plat kunnen leggen. Wordt de mensheid in de toekomst overgenomen door de techniek?